Vår historie

1921

Det starter i asken av en børstefabrikk som brenner til grunnen. Det var da, i 1921, at Severin Syvertsen satte i gang det som skulle bli starten på Bjørn Haug AS: Norsk Klæshengerfabrikk. Severin Syvertsen står med to tomme hender og et ønske om å drive for seg selv. Året er 1921. Severin har jobbet på en børstefabrikk. Men fabrikken flytter og brenner. Det er en perfekt mulighet for Severin. Han kan lage børster og det er det han begynner å lage. Hvorfor han plutselig vrir seg over til å lage kleshengere, vites ikke. Men i 1936-37 bygger Severin Syvertsen en moderne kleshengerfabrikk. Det skal bli en lang historie der hans familie er sentral.

1940 – 1945

Før krigen ble det eksportert kleshengere til Holland og litt til Tyskland. Disse kundene forsvant etter krigen: De fleste kundene hadde vært jødiske. Det ryktes at fabrikken lagde garderobeskap for tyskerne. Etter krigen var det et oppgjør med den norske statsmakten om denne produksjonen som ble betraktet som en handel med tyskerne. Men Syversen protesterte og sa at han var blitt tvunget til å produsere. Ville han ikke produsere og levere, skulle fabrikken bli tatt fra ham, hadde tyskerne truet. Produksjonen av kleshengere fortsatte etter krigen med full styrke og fremtiden så veldig lys ut.

1945 – 1965

Nye elektriske maskiner blir montert og tatt i bruk i produksjonen av kleshengerne. Det ble et stort fremskritt. Men i 1957 kommer en ubehagelig overraskelse for Severin: En av hans faste underleverandører slutter å levere halvfabrikat kleshengere og begynner som konkurrent – som selger til en mye rimeligere pris. Og konkurrenten, Rosenberg, markedsfører sine kleshenger på en smart måte. – De hengerne dere har kjøpt hos Norsk Kleshengfabrikk har jeg laget. Nå kan dere kjøpe direkte fra meg til en billigere pris, sier Rosenberg. Severin var ikke en markedsføringsmann, heller ikke en som forsto dynamikken i en konkurransesituasjon.

1965 – 1978

På 60-tallet kommer dattersønnen Bjørn Haug inn i bedriften samtidig som flere sentrale familiemedlemmer dør i løpet av tiåret. Haug er motvillig til å ta over firmaet fordi familien ikke vil gjøre noen grep før bestefaren er borte, men Bjørn gjør likevel noen moderniseringer og endrer sortimentet fra trehengere til plast- og metall, slik kundene vil ha. Helt frem til bestefar Severin Syvertsens død drives Norsk Kleshengerfabrikk. Familiebedriften blir solgt da gründeren dør i 1979.

1978 – 1985

I vakuumet starter dattersønnen for seg selv. På begynnelsen av 80-tallet satser han sammen med kona Berit, og gir nytt liv til familiebedriften. De satser nytt og moderne, trykker kataloger, drar på messer og kjemper seg tilbake i bransjen de kjenner så godt: Kleshengerbransjen.

1985 – 2000

I 1985 flytter bedriften over Oslofjorden, til Nøtterøy. På Nøtterøy blomstrer bedriften. Familiemedlemmer innlemmes i selskapet.

2000 – 2015

I 2000 ble firmanavnet endret til Bjørn Haug AS. Nytt lager og kontor ble bygget og varesortimentet kraftig utvidet året etter. I 2007 utvider igjen Bjørn Haug AS sine lagerlokaler og to år seinere åpner bedriften for privatsalg på internet. Bjørn Haug AS er fortsatt en familiebedrift med 3. generasjon som daglig leder, Birte Bakken.

2015 – 2020

Fra ca 2015 øker fokus gradvis mot levering av komplette butikkinredninger. Et eksempel er den topp moderne «The Dressing Room» i Sandefjord.

2021

Firmaet feirer forsiktig sitt 100 års jubileum. Vi er hardt rammet på grunn av nedstengninger av butikker forårsaket av Covid-19, men med tøffe tiltak ser vi ut til å klare oss gjennom krisen..

2022

Vi gleder oss over at markedet tar seg opp igjen! Vi har gjennom mange år hatt et svært godt samarbeidet med innovative og solide fabrikker. Dette gjør at vi kan levere kvalitetsinnredning til butikker rundt i hele Norge – til svært konkurransedyktige priser. Med et stort og veldrevet lager har vi svært kort leveringstid på det meste av standardvarer.

Vi har blant annet levert innredning til Bjørvika Undertøy i Oslo.